duminică, 15 februarie 2015

Visand in Brasov. Despre alegeri si oglinzi.


Mai tii minte cand erai mic(a) si gaseai prin unele parcuri labirinturi cu oglinzi ? Si erau multe feluri de oglinzi: unele te alungeau, altele te lateau, altele te subtiau, altele te ingrosau. Erau de toate felurile, care mai de care. Ultimul labirint de acest fel l-am gasit in 2005 la Praga, sus pe dealul Petrin – si l-am regasit, simbolic vorbind (si in acelasi timp, nu mai putin “real”) la ultimul workshop din seria de trei “Viseaza si Creeaza” (Bucuresti, Cluj, Brasov). Recunosc ca eram curioasa sa vad ce va fi experimentat de data asta in campul viselor: cum scriam si in articolul anterior, daca la Bucuresti (23, 24 ianuarie) visele ne-au vorbit despre adevar; laCluj (30, 31 ianuarie) despre lumina si transformare – ei bine, la Brasov (6, 7 februarie) visele ne-au vorbit despre alegeri si oglinzi. Interesanta “incheiere” a acestei calatorii a viselor prin tara…asa, ca un soi de invitatie la a veghea, la a ramane treji – atat cat putem.
Pentru ca unul din multele daruri ale viselor este cel al oglindirii – de multe ori, visele functioneaza ca un soi de oglinda in care ne putem vedea asa cum suntem cu adevarat, intr-un anumit moment dat; si tocmai de aceea ne indeamna, bland, la alegere constienta. La Visare Activa, asadar. Am scris de multe ori despre asta: am visat cutare sau cutare lucru. Asa, si ? Ce-i cu asta ? Sau: in acest vis este vorba despre simbolul cutare sau cutare. Fascinant, de-a dreptul – asa, si ?? Ce-I cu asta ? Mai pe romaneste: ce faci cu asta ?
Intreb asta, retoric sau mai putin retoric, deoarece visele nu pot fi ”interpretate”. Visele pot fi visate, simtite, onorate, invitate, ascultate, date mai departe. Aduse in realitatea diurna. Niciodata ”interpretate”. Visele pot fi uneori simbolice, intr-adevar, insa exista un risc foarte mare de a ramane la acest nivel, foarte…intelectualizat, si nu in sensul bun al cuvantului.
Apropos de asta, e un citat al lui Robert Moss care-mi place mult de tot, si care zice asa: “Visarea Activa este mult mai mult decat o metoda de decodificare a viselor. Daca esti nou in ceea ce priveste aceasta abordare, da-mi voie sa te invit sa lasi deoparte, chiar acum, orice preconceptie in ceea ce priveste analiza viselor. Pornim intr-o calatorie catre locuri mult mai interesante. Pornim sa recuperam feluri de a vedea si de a cunoaste si de a vindeca care erau cunoscute strabunilor nostri.”
Din aceasta perspectiva, visele ne-au vorbit despre alegeri si oglinzi. Si pornind de aici, despre puterea transformatoare a povestilor, a ritualului, a jocului. Despre respectul fata de ceilalti. Despre importanta sustinerii grupului – si despre felul in care, atunci cand le acordam celorlalti incredere, ii imputernicim. Ei chiar devin ghizii care pot deveni, ei chiar vin cu intelegeri importante pentru noi, din spatiul propriului nostru vis in care ne-au insotit, cu permisiunea noastra.
Visele au venit cu mesaje care s-au vrut onorate: un mesaj sub forma de imagine, care vorbea despre “o leoaica micuta si blanda, care ofera incredere”, sau un mesaj sub forma de motto care spune “darul meu este armonia” sau un desen care ne arata cum se “transforma mintea in inima” sau un alt desen a invitat in cercul nostru de visare energia ursului. Cum stim ca toate astea sunt “reale” ? E simplu – sentimentele sunt cei mai buni indicatori.
Si dupa ce-am inteles mesajul “oglinzilor”, am putut alege. Alt final, alt rol, alta actiune – acolo unde am simtit ca e cazul. Sau am putut alege sa vedem “altfel”. Sa privim dintr-un alt “punct de vedere”: o expresie atat de uzitata, ca nici nu-i mai dam atentie – insa atat de…relevanta ! Un vis pe care l-am avut odata, demult, m-a invatat ca “vindecarea” are legatura cu schimbarea perceptiei si a atentiei – si ca este insotita de o transformare a sentimentelor. Cum stim ca Teatrul Viselor functioneaza ? E simplu – sentimentele sunt cei mai buni indicatori.
Asadar, draga Visator sau draga Visatoare, tu, cel / cea care citesti aceste randuri, priveste. Priveste-te in oglinda. Vezi adevarul acelei imagini. Si alege. Alege sa onorezi. Alege sa transformi, daca ceva iti sopteste ca e ceva de transformat. Alege sa simti. Alege sa visezi si sa creezi – o poveste noua, poate, un cantec nou, un dans nou…
Ana Maria Stefanescu
terapeut transpersonal, dream teacher, trainer
www.drumulsprecentru.ro
https://www.facebook.com/RomanianDreamingCircle
https://www.facebook.com/Respiratia.Inimii.Respiratie.Holotropica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu